Däck

Däcken är din anslutning till vägen, och ifall de inte gör sitt jobb ordentligt kanske alla hanteringsutvecklingar och säkerhetstester som gick in i din bil inte håller dig säker. Här är lite grundläggande information om dina däck och hur du vet när det är dags att byta

Varför är gamla eller dåliga däck farliga?

Som nämnts ovan är dina däck en extremt viktig del av din bil eller lastbil. Om du någonsin varit ute av kontroll i ett fordon, vet du hur skrämmande att vara en maktlös passagerare i en två ton metalllåda kan vara. Att köra på däck som är för gamla, felaktigt uppblåsta, ur balans eller inte är lämpade för väderförhållanden kan störa katastrof för din säkra resa. Däcken designades med en mycket specifik uppgift i åtanke. Att använda dem felaktigt kan ha plötsliga och katastrofala konsekvenser.

Tecken på att dina däck behöver luft

Den här frågan kan vara ganska enkel att upptäcka. Om ditt däck verkar vara bredare vid den del som kommer i kontakt med vägen, måste de antagligen fyllas med luft. Att köra på underuppblåsta däck sliter ut dem snabbare på grund av ojämnt tryck på sidoväggen och kan leda till fullständiga lägenheter och till och med slita däcket från hjulet! Låg däcktryck förstör fordonets bränsleekonomi. Om du någonsin har kört en cykel med underblåsta däck vet du hur mycket extra ansträngning du måste lägga på dig för att komma i rörelse och fortsätta rulla. På baksidan av detta är det också osäkert att köra med för mycket luft i dina däck. Även om det är osannolikt att träffa en stor håravfall skulle orsaka att däcket spricker (kom ihåg att de är byggda för att hålla tusentals mil) med för mycket lufttryck i ett däck minskar storleken på kontaktfläcken, eller området där gummi möter väg . Detta kan leda till mindre grepp och kontroll över ditt fordon. Varje däcktillverkare skriver ut rätt däcktryck på sidan av sina däck, så det är lätt att ta reda på det perfekta trycket för din åktur.

Tecken på att dina däck är trötta

Precis som med att ha uppblåsta däck kan brist på slitbana leda till mindre kontroll och sämre hantering av din bil eller lastbil. Däckens slitbanemönster hjälper dem att hålla vägen såväl som att kanalisera lera och vatten bort från de områden som behöver gripa. Utan tillräckligt med slitdjup kan din bil köra upp på vattnet på vägen och orsaka fullständig kontrollförlust.

Tecken på att dina däck är skadade

Tecken på att dina däck är skadade kan komma från några få källor. En visuell inspektion kan fånga potentiella problem innan de blir stora problem som spikar eller stenar inbäddade i slitbanan. Kom alltid ihåg att det finns mycket tryck i dina däck. Om du ser några fläckar, bubblor eller hör väsen från luften är det bäst att hålla sig borta från det däcket och få hjälp av en professionell. Tro oss, du vill inte att ett däck exploderar någonstans nära dig.

Ibland kan du känna däckskador när du kör. Om din bil börjar göra konstiga ljud när den går ner på vägen eller hanteringen plötsligt blir värre bör du dra över så fort det är säkert. Att köra på en lägenhet är en dålig idé och kan ofta leda till allvarligare skador på ditt fordon.

Vad som kan och inte kan repareras

Däck är dyra och vi tar alla tillfällen vi kan för att reparera dem säkert och spara pengar. Små punktering kan ofta anslutas och lappas (det borde alltid vara båda!) Men ibland är däckens dag klar. Om punkteringen är på däckets ytterkant (utanför slitbanan) är det förmodligen osäkert att reparera. Detsamma gäller för ett däck som har körts på medan du är platt. I detta fall har sidoväggen försvagats och däcket är inte längre säkert. Som med rekommenderat tryck har varje tillverkare guider för vad som kan och vad som inte kan repareras.